Investering i enkelte virksomheder eller i ETF’er? Få overblikket her

21. april 2022

Investeringsverdenen er ikke altid lige nemt at finde rundt i. Der findes et utal af forskellige virksomheder som du kan investere i, og der findes et utal af forskellige måder du kan investere på.

Denne artikel er til for at hjælpe dig med at beslutte dig for om du skal købe enkeltaktier, altså aktier i en enkelt virksomhed, uafhængigt af andre investeringer, eller om du skal investere dine penge i en ETF eller noget helt tredje. Og hvad er en ETF så? Læs med, og bliv klogere.

Enkeltaktier

Investering i enkelte virksomheder er for investoren der ønsker at have en specifik investering der er uafhængig af udviklingen af andre aktier. Mange mener at man skal passe på med at investere med hjertet, men man kan godt som investor have en interesse, personlig eller faglig, i en virksomhed, og derfor gerne vil kunne følge med og være investeret i dennes udvikling.

Enkeltaktieinvestering er også foretrukket af mange, da man her kan lave grundige analyser af den enkelte organisations regnskaber, strategier, økonomi osv., og på denne måde føle at man har mere kontrol, ansvar og i sidste ende også større belønning, for at lave en god investering.

ETF’er

En investering i en ETF er for investorer der ønsker at investere i en række virksomheder med noget specifikt til fælles. Måske ønsker man at investere i olie, i bæredygtig energi, i tech, eller blot i de største virksomheder i det enkelte land. ETF’er er således gode for investorer der ønsker at sprede deres investering, og derfor også deres risiko, ud over flere virksomheder.

En ETF, repræsenterer typisk et indeks. Det kunne være det danske C25-indeks, der indeholder de 25 største virksomheder i Danmark. Er du interesseret i at investere i ETF’er, kan du se mere her. En investering i C25 ETF’en repræsenterer en investering i disse 25 virksomheder, der dog er prioriteret efter hvor meget hver virksomhed fylder af selve indekset. Investeringen er derfor ikke fordelt ligeligt, men prioriteret, baseret på volumen.

Investeringsforeninger

Ønsker du at have mindre indflydelse, og mindre arbejde med dine investeringer, kan du overveje at investere gennem en investeringsforening. Disse foreninger følger forskellige industrier, for eksempel investeringer i ejendomme, eller virksomheder, afhængigt af deres individuelle værdisæt. En investeringsforening fungerer ved at der sidder en række kompetente analytikere der investerer foreningens formue, ud fra foreningens angivne værdisæt.

På denne måde lægger du ansvaret fra dig, og lægger det over i en forenings hænder, der arbejder mere strategisk end en ETF. Investering gennem investeringsforeninger involverer dog også større udgifter til løn, administration og lignende.