Investering i råvarer: Hvor skal du starte?

15. februar 2021

De fleste forbinder måske investering med at købe aktier i et aktieselskab, men i virkeligheden er investering en bred definition for hvad der dækker over et utal af forskellige markeder.

Måske er du erfaren med netop investering i aktier, måske er du helt ny i investeringsverdenen. Lige meget hvad din grund til at være her er, så kan en investering i en råvare være noget for dig. Denne artikel sætter skarpt på guld, som er en af de mest populære råvarer at investere i. Det er den grundet dens høje sikkerhed.

Læs videre og bliv klogere på hvorfor du skal starte med at investere i guld.

Valuta sikring

En råvare, i dette eksempel guld, er ikke under indflydelse af det der sker i landet hvor det kommer fra. Det er en valuta derimod. Udviklingen på valutaer verden over, påvirkes af det pågældende lands – eller landes – udvikling. Hvis Danmark er i vækst, og det danske bruttonationalprodukt stiger, betyder det typisk en stigning i værdien på den Danske Krone. Kronen kan på samme måde lige så hurtigt falde i værdi som den kan stige. Dette er valutainvesteringens største styrke og svaghed.

Inden for valutainvesteringer er der ligeledes forskellige valutaer der er mere og mindre sikre, med tilsvarende høj gevinst at tjene, jo højere risiko man vil tage. Guld derimod, har længe være betragtet som en sikker havn, hvis du vil sikre dine investeringer mod svingninger.

Guld siges at repræsentere en fysisk værdi, der er bestemt af udbud og efterspørgsel. Udbuddet af guld svinder løbende, i takt med at der ikke er mere guld at udvinde på kloden. En valuta er altså ikke bundet op på noget fysisk produkt, hvilket er med til at gøre den mere udsat over for visse betydningsfulde begivenheder. Handel med guld er i øvrigt en investering der er beskyttet mod inflation. Grundet råvarens knaphed, svinger den ikke på samme måde som valutaer, der i mange tilfælde påvirkes af inflation.

Gør dine investeringer bredere – og bedre

Mange investorer bruger guld som det sikre valg, som nævnt oven for. Handel med guld kan dog næppe betale en husleje, eller andre ting som du går og drømmer om. Hvis du derfor leder efter en måde at diversificere dit investeringsmix, er guld et godt valg. Diversificering er et godt valg for alle investorer, da det er med til at holde din risikoprofil nede. Det kræver naturligvis en viden om flere markeder, men denne tid er godt investeret.