Din økonomi

Samlelån: Alle spørgsmål og svar om samlelån

Samlelån betyder, som navnet også antyder det, at du samler alle dine lån hos én låneudbyder. Det kan være relevant at samle dine lån, hvis du har mange små lån fordelt hos flere forskellige udbydere, da du så også skal betale gebyrer for alle disse lån.

Hvorfor vælge et samlelån? Når du vælger et samlelån, er det vigtigt at understrege, at du ikke vil kunne nedbringe din gæld. Du vil derimod sandsynligvis kunne spare på gebyrerne, da der ikke er provision og lignende, der skal betales flere gange. Samtidig kan samlelån måske give dig en bedre generel rente, og vigtigst – give dig et bedre overblik over din økonomi, da du kun har ét lån at forholde dig til, og kun skal kommunikere med én låneudbyder. Oftest sørger udbyderen af samlelånet for at betale dine nuværende lån, så du ikke selv skal gøre det.

Hvilke lån kan du samle?

Har du derfor flere lån uden noget specifikt formål, som for eksempel et forbrugslån, så kan du samle dem. Dette inkluderer blandt andet lån som kviklån, minilån, sms-lån og online kassekreditter og lign. Faktisk kan du også samle dit billån, hvis det er uden sikkerhed. Så længe du ikke stiller nogen materiel sikkerhed i lånene, bør du kunne samle dem, altså hvis du har lån uden sikkerhed.

Hvis du har lån med sikkerhed, kan du ikke samle dem. Her er der tale om realkreditlån, boliglån, andelsboliglån og billån med sikkerhed. Sikkerheden i disse lån er fastlagt på lånet, så det er ikke muligt ændre disse vilkår. Du kan dog søge om refinansiering i banken, hvis du ønsker at omlægge disse lån. Har du et SU-lån, er det desværre heller ikke muligt at samle det, da det er en offentlig udbetaling. Visse private banker tillader heller ikke, at du samler deres lån, selv hvis lånene opfylder ovenstående krav.

Hvornår bør du ikke tage et samlelån?

Et samlelån kan være meget attraktivt, især når det er din bank, der kontakter dig, og fremlægger muligheden. Sagen er den, at det ikke altid betaler sig at tage et samlelån. Husk at din bank skal tjene penge og et lån er et finansielt produkt.

Banken ville ikke tilbyde dig produktet, hvis ikke de tjente penge på det. Det betyder dog ikke, at det er en dårlig ide. Her er et par tips, så du kan være sikker på, du ikke begår fejl i processen.

Det første du skal gøre, inden du tager et samlelån, er at følge følgende opskrift: Hvem, hvad og hvor meget?

Hvem skylder du penge til?
Find ud af hvilke banker du har lån i, og hvilke lån du vil eller kan samle.

Hvad skylder du?
Skab et overblik over hvor meget du egentlig skylder, og hvis du ikke ved det, så kontakt dine låneudbydere.

Hvor meget afdrager du pr. måned lige nu?
Få styr på hvor meget du afdrager, så du kan sammenligne med dit nye lån.

Husk også at tjekke dine Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP), så du kan sammenligne, hvor store dine omkostninger er årligt i forhold til dit nye lån. Din ÅOP er særlig relevant for samlelån, da du samler flere årlige omkostninger til en samlet omkostning. En samlet årlig omkostning vil typisk være billigere ved et samlelån frem for flere enkelte lån. Grunden til dette er, at på større lån er der oftest færre låne- omkostninger, som skal betales. Du vil derfor på længere sigt spare penge på et større samlet lån end
flere enkelte lån.

Banker og samlelån

Banker er ofte villige til at hjælpe dig med at samle dine lån til ét banklån, hvis din privatøkonomi kan holde til det. Med dette siges, at når banken ser på dit samlede arrangement, da skal banken bl.a. se på dit samlede rådighedsbeløb (efter faste udgifter). Og dette rådighedsbeløb skal være højt nok til at de kan samle dit lån for dig, og du skal kunne betale det tilbage – da banken også her er underlagt nogle regler indenfor finanstilsynet – og dem skal kunden og banken kunne overholde med disse beløb. Så selvom bankrådgiveren nogle gange gerne vil samle dine lån, og kan se idéen i det, da kan de nogle gange ikke få lov, pga. de nye strikse regler fra Finanstilsynet.


Sådan ansøger du om et samlelån

De fleste udbydere af samlelån har gjort det muligt at ansøge om et samlelån online. Oftest udfyldes et ansøgningsskema, hvor du skal angive, hvor dine nuværende lån er. Her er det vigtigt, du husker at få alle dine lån med – underordnet om de er taget som kassekredit, på et kreditkort eller som et almindeligt forbrugslån. Desuden skal du også angive nogle personlige oplysninger, så du kan vurderes af den nye lånudbyder. Når det hele er udfyldt, sender du ansøgningsskemaet ind online og kan afvente svar.

Er du i tvivl om du kan få et samlelån, og eventuelt få det bedste lånetilbud mht. rente, gebyr mm. Da kan du med stor fordel ansøge om et samlelån gennem f.eks. Gobanker.dk og lad bankerne konkurrere om dig – og dermed give dig det bedste lånetilbud.

Hos Gobanker.dk er du som kunde altid i fokus. Når det kommer til at ansøge om lån er de altid på din side og hele ideen med Gobanker ́s lånetjeneste er at give dig som kundefordelen, når du ansøger om lån.

Du laver kun èn låneansøgning – Gobanker indhenter herefter tilbuddene til dig og du kan læne dig tilbage og vente på at modtage det bedste lånetilbud på et samlelån.