Pleasure

Forsød tilværelsen med et højskoleophold

Den 175 år gamle danske højskoletradition fik i 2019 lidt af et popularitetsboost. Vi fortæller om højskoletraditionen og anbefaler tre former for kurser, du kan forsøde tilværelsen med på en højskole.

For ikke særligt mange år siden stod den knapt 200 år gamle højskoletradition, som mange betragter som en af grundpillerne i dansk kultur, over for en krise. Elevtallene var faldende, og fra 1994 til 2016 faldt antallet af højskoler fra 107 til 66. Det tal har heldigvis vendt sig en smule, så der i dag er 73 højskoler og antallet af elever de seneste 10 år er steget med 35 procent. Men hvad er en højskole egentlig helt præcist, og hvilke typer af kurser kan man tage?

Højskoler hed helt oprindeligt Folkehøjskoler, og da der i dag findes andre typer uddannelsesinstitutioner, som har taget begrebet til sig som for eksempel professionshøjskoler, er det vigtigt at få defineret, hvad vi taler om her. Folkehøjskolerne blev til på initiativ af den landskendte teolog og forfatter N.F.S. Grundtvig, som havde en forestilling om at reformere skolesystemet, så almindelige voksne mennesker blev undervist og myndiggjorte til at deltage i styringen af landet. Efterhånden udviklede højskolerne sig og tog den moderne form, vi kender i dag, hvor man stadig lægger vægt på fællesskab og frihed til at vælge undervisning med hjertet uden at skulle stå til regnskab i form af en eksamen.

Hvad kan man lære på højskolerne

Når man taler om højskoler, er det næsten omsonst at tale om, hvad man kan lære. For der er næsten ikke det, man IKKE kan lære. Udover de menneskelige perspektiver som fællesskab, nye venskaber og sammenhold man får med sig, kan man stort set dyrke og udvikle enhver interesse eller hobby, man måtte have. Mange mennesker går op i sport og bruger meget af deres fritid på at dyrke det eller se det. For de sportsinteresserede findes der rigtigt mange idrætshøjskoler over hele landet som Gerlev, Krogerup og Oure Idrætshøjskoler, hvor man kan dyrke sin passion for stort set enhver sport.

Der er derfor mange store muligheder for at udvikle sporttalentet på højskoler. Eksempelvis har idrætshøjskolen Oure et fodbold akademy, der har haft spillere der er endt i Superligaen eller iEuropæiske storklubber. En af dem er Kasper Schmeichel, der spiller for Leicester City, som trods høje online spil odds på 2001.00 stadig er blandt favoritterne til at vinde premier League. Men det er ikke kun Schmeichel og fodboldspillere der har haft succes på banen efter et højskoleophold, også flere håndboldspillere har lagt deres vej forbi højskolen, blandt andre landsholdstræneren Nikolaj Bredahl Jacobsen.

Men sport er blot et enkelt af mange kurser, man kan tage, og selvom idrætskurserne ofte er samlet på specifikke idrætshøjskoler, er der masser af andre højskoler, som ikke har et særligt speciale. Mange højskoler har både korte og lange kurser (fra en uge til et halvt år), kurser for sjov og kurser på forberedelsesniveau, kurser som er aldersrettede og kurser for hele familien.

Nogle havde måske erklæret højskoletraditionen for død. Men måske har nye generationer fået øjnene op for de mange fordele, der er ved at tage på højskole, og måske er højskolerne også blevet bedre til at nå deres målgrupper. Det er i hvert fald stensikkert, at hvis du vil forsøde tilværelsen, er et højskoleophold pengene værd.