Udland

Flyforsinkelse uden for EU – kan du få erstatning eller ej?

Det er efterhånden almindeligt kendt, at man udover en ny flybillet(i visse tilfælde), også kan få en kontant kompensation for flyforsinkelser over 3 timer. Reglerne er klare for flyvninger i EU, mens det kan være lidt mere kompliceret hvis flyvningen er helt eller delvist udenfor EU.

Start og slutdestinationer

For det første skal enten start –eller slutdestination være inde i EU. Men husk at også EØS landene tæller med, såvel som visse andre lande. Du har ret til kompensation på flyvninger til- og fra destinationer i lande som Tyrkiet, Norge, Schweiz. Tyrkiet har lavet et sæt regler der svarer til EF forordning 261/04, og det er det særlige tyrkiske SHY Passenger-regelsæt. Populære tyrkiske destinationer kan være Izmir, Istanbul, Kusadasi, Alanya, Bodrum, Marmaris, m.fl.

SAS og Norwegian vs flyselskaber udenfor EU

For det andet kan det være afgørende om flyselskabet er registreret i EU. Hvis du er på en flyvning hjem fra USA med SAS, og du bliver over 3 timer forsinket, vil du som udgangspunkt være erstatningsberettiget. Det vil være en flyvning over 3.500KM, hvorfor erstatningen vil være hele 600 Euro (4.500kr) pr. passager. Men hvis du tager samme flyrute med et amerikansk flyselskab såsom Air Canada, Delta Air Lines eller United, så vil du faktisk ikke have krav på kompensation, da disse flyselskaber er baseret ud af Canada/USA, og dermed ikke omfattet af reglerne om erstatning for flyforsinkelser eller flyaflysninger.

Mellemlandinger

Ved længere flyrejser tager man ofte en mellemlanding. Ved forsinkelse over 3 timer ved den første flyvning ud af Danmark, er du naturligvis berettiget til kompensation. Forsinkelsen kan også medføre, at du ikke når din næste flyvning, hvorfor du kan være tvunget til at købe ny flybilletter og dermed får en betydelig mer-udgift. Som udgangspunkt vil denne mer-udgift være for din egen regning, medmindre du har bestilt begge flyvninger ved samme selskab, hvorfor flyselskabet har ansvar for den endelige forsinkelse på slut-destinationen. Derfor kan det være en god idé at benytte samme flyselskab til lange flyrejser, da du dermed har bedre en bedre retstilling.
Hvis den næste flyvning starter udenfor EU, ex i Dubai og Doha ved rejser til Asien, vil du ikke være berettiget, uanset om flyvningen er med et EU-baseret flyselskab.

Flyaflysninger vs flyforsinkelser

Ved flyaflysninger vil du modsat ved forsinkelse faktisk have krav på kompensation allerede ved en samlet forsinkelse på din slut-destination fra blot 2 timer., og du vil også have ret til gratis måltid og forfriskninger, såvel gratis telefonopkald. Det vil altid være en god idé at få udleveret en erklæring fra flyselskabet om årsagen til aflysningen/forsinkelsen, da der kan være visse årsager der undtager flyselskabet fra erstatningsansvar.