Din økonomi

Derfor skal du bruge en låneberegner – før du låner

Med en låneberegner kan du hurtigt sammenligne lån og sikre dig, at lånet ikke koster for meget. Hvor stor er udbetalingen, hvor lang er lånets løbetid, kan du stille sikkerhed og hvor meget kan finansieres via realkredit?

Alt sammen har det indflydelse på, hvor dyrt du kommer til at sidde. Vi har med hjælp fra Letfinans.dk her set på dette.

Skal jeg bruge Letfinans låneberegner?

Det kan være en god idé at benytte Letfinans låneberegner inden du ansøger om lån, da låneberegneren kan give dig et bedre overblik over hvad et evt. lån kommer til at koste dig. Dette gælder f.eks. den månedlige ydelse og de samlede årlige omkostninger i procent (ÅOP). Den månedlige ydelse er vigtig for dig at kende, når du i forbindelse med budgetplanlægning skal se på om du har råd til de månedlige terminer på lånet.

ÅOP er ligeledes vigtig for dig at kende, da dette giver dig et billede af hvor dyrt eller billigt lånet er for dig i den samlede løbetid, og ikke mindst hvor dyrt og billigt lånet er i sammenligning med andre lån, som du har fået tilbud på.

Løbetid, rente og ÅOP

Løbetid på et lån er den periode, som lånet bliver betalt tilbage over. Det er den periode hvor du har dine penge til rådighed. Det er også samtidig et udtryk for, hvor længe du har til at tilbagebetale pengene.

Går man efter et lån med en lav månedlig ydelse, skal man vælge et lån med lang løbetid. Der spredes udgifterne på lånet nemlig over en længere periode og det gør de månedlige ydelser eller terminer mindre. Hvis man derimod ønsker at betale lånet ud så hurtigt som muligt, skal man vælge en kort løbetid. Det gør de månedlige ydelser højere, men man er tilsvarende hurtigt ude af sin gæld.

Renten er en omkostning du betaler långiver for at låne penge. Renten udgør en procentdel af lånebeløbet, som skal betales tilbage sammen med lånebeløbet. Renten baseres på flere faktorer, som f.eks. risikoen for långiver på lånet ej bliver tilbagebetalt, långivers interne omkostninger mv. Gennem en kreditvurdering af dig som kunde, udregner långiver den rentesats du skal betale. Hvis du har en god økonomi, f.eks. er boligejer og har en medansøger/meddebitor, vil du som oftest blive tilbudt de laveste rentesatser.

ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent. Udover renteomkostninger betaler du som låntager ofte også andre gebyrer, og disse gebyrer indregnes i ÅOP således de samlede omkostninger for dig udregnes i procent af lånebeløbet. Ved f.eks. at sammenligne ÅOP på forskellige lån, er det muligt at sammenligne lån med ellers forskellige rentesatser, gebyrer og stiftelsesomkostninger.

Lav et budget inden du låner

Når du optager et lån og låner penge, anbefaler Letfinans at du skaber et overblik over din økonomi. Dette gøres ved at opstille et budget over din månedlige økonomi. Sammen med låneberegneren vil du dermed kunne danne dig et overblik over hvilket lån du kan sidde for.

Man starter med at opstille de årlige indtægter, man har gennem et år. For langt de fleste vil dette indebære lønindkomst, men der kan være andre indtægter du kan medregne, som f.eks. udlejning af værelse. De årlige indtægter deler du med 12, så du kender dine indtægter pr. måned. Du skal ligeledes medtage alle udgifter i dit budget som bl.a. hus, mad, bil, forsikringer, terminer på lån, andet forbrug etc. Disse udgifter lægger du sammen og deler med 12 for at finde dine månedlige udgifter. Hermed har du et overblik over dine månedlige overskud.

Sammenlign dine lånetilbud

Når du overvejer at optage et lån, bør du ligeledes altid indhente flere tilbud på lånet og sammenligne dem. Hos Letfinans laver du kun én ansøgning og får flere personlige tilbud fra bankerne, som du let kan sammenligne, bl.a. med hjælp fra vores låneberegner.

Når du sammenligner, skal du være opmærksom på, om vilkårene for lånene er de samme, ikke mindst om lånebeløbet, løbetiden og rente-typen er den samme (fast eller variabel). Når du ansøger hos Letfinans vil du få tilsendt dine personlige lånetilbud fra bankerne således du nemt og overskueligt kan sammenligne lånebeløb, løbetid, rente, ÅOP og andre relevante informationer.